ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Δρ ΘΩΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ MD, PhD
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΟΖΟΙ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΚΥΗΣΗ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΣΕΛΗΝΙΟ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ
ΣΔ: ΟΡΙΣΜΟΣ & ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΣΔ: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
ΣΔ: ΣΤΟΧΟΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΣΔ: ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ
ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D και ΣΔ
ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ
ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
ΛΙΠΙΔΙΑ: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΥΠΕΡΦΕΡΡΙΤΙΝΑΙΜΙΑ
ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ (ΑΝΔΡΑΣ)
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΒΙΤΑΜΙΝΗ D


Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D (επίπεδα χαμηλότερα από 30 ng / ml) τείνει να γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι υγιείς άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D εμπλέκεται σε πολλές βιολογικές διεργασίες, όπως είναι η αντίληψη του χρόνιου πόνου και η ανταπόκριση σε μολύνσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει αποδείξεις που δείχνουν προς μια συμμετοχή της βιταμίνης D στην ανάπτυξη πολλών αυτοάνοσων νόσων, καθώς και μια σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D να έχει καταδειχθεί ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδή.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D βρέθηκαν να σχετίζονται με την παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων, με μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, με την αύξηση του όγκου του θυρεοειδούς, με τα αυξημένα επίπεδα TSH, και τη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδή.

Συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να δίνονται στους ασθενείς με αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδή, ενδεχομένως με κάποιο όφελος, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί αν θα πρέπει να εισαχθεί στην κλινική πρακτική.

 

Βιβλιογραφία

1. Vitamin D and autoimmune thyroid diseases: facts and unresolved questions. Bizzaro G, Shoenfeld Y. Immunol Res. 2015;61(1-2):46-52

2. Is vitamin D a player or not in the pathophysiology of autoimmune thyroid diseases? D'Aurizio F, Villalta D, Metus P, Doretto P, Tozzoli R. Autoimmun Rev. 2015;14(5):363-9