ΣΔ: ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ![]() |
♦Οι φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης πλάσματος νηστείας είναι ♦Άτομα που έχουν τιμές γλυκόζης νηστείας πλάσματος μεταξύ 100 και 125 mg/dl έχουν διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (Impaired Fasting Glucose, IFG). ♦Τα άτομα που έχουν προδιαβήτη ευρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον. Αίτια Η ακριβής αιτία του προδιαβήτη είναι άγνωστη.
Παράγοντες κινδύνου Οι ίδιοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη.
Συμπτώματα Ο προδιαβήτης συνήθως δεν έχει σημεία ή συμπτώματα. Ένα πιθανό σημάδι προδιαβήτη είναι το σκοτεινό δέρμα σε ορισμένα μέρη του σώματος όπως ο λαιμός, οι μασχάλες, οι αγκώνες, τα γόνατα και οι αρθρώσεις.
Πρόληψη
1. Υγιεινή διατροφή 2. Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας σωματικής άσκησης την εβδομάδα ή περίπου 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας 3. Χάστε το υπερβολικό βάρος 4. Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη 5. Μην καπνίζετε!!
Υπάρχει ρόλος για τη συνταγογράφηση με μετφορμίνη σε ασθενείς με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (εκτός από τις διατροφικές και αλλαγές στον τρόπο ζωής), και αυτό θα βοηθήσει να αποτρέψει από την πρόοδο του διαβήτη;
Απώλεια βάρους και διαβήτης
Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Με μόλις 5% απώλεια βάρους, η ευαισθησία στην ινσουλίνη στο ήπαρ και τον λιπώδη ιστό βελτιώνεται σημαντικά. Αλλά ενώ η ευαισθησία των μυών στην ινσουλίνη βελτιώνεται με μόλις 5% απώλεια βάρους, συνεχίζει να βελτιώνεται με περαιτέρω απώλεια βάρους. Πράγματι, η απώλεια βάρους έχει τεράστια οφέλη στη βελτίωση της γλυκαιμίας στον προδιαβήτη και τον διαβήτη. Σε ασθενείς με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, η απώλεια βάρους κατά 10% μπορεί να εξαλείψει την εξέλιξη σε διαβήτη τύπου 2. Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που εξακολουθούν να έχουν απόθεμα β-κυττάρων, η απώλεια βάρους 15% μπορεί να προκαλέσει ύφεση του διαβήτη — φυσιολογική γλυκόζη χωρίς φάρμακα για τον διαβήτη.
Προδιαβήτης – debate
"Προδιαβήτης": είναι ο όρος που επινοήθηκε για να αναφέρεται είτε σε "διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (IFG)" είτε σε "διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης (IGT)", και οι δύο υποδηλώνουν επίπεδα αυξημένης γλυκαιμίας που δεν πληρούν τα όρια για διαβήτη. Είναι μια ετερογενής ομάδα συνολικά, και παρά το όνομά της, δεν θα προχωρήσουν όλοι με προδιαβήτη για να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
«δεν είναι ιατρική κατάσταση» και είναι «μια τεχνητή κατηγορία με σχεδόν μηδενική κλινική σημασία» {BMJ 2014;349:g4485} «αμφίβολη διάγνωση» και «όφελος για τη Φαρμακευτική» {Science 8 Mar 2019 Vol 363, Issue 6431 pp. 1026-103}
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
2001: Η Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση (ADA) αρχίζει να αποκαλεί ελαφρώς αυξημένο σάκχαρο στο αίμα "προδιαβήτη"
2003: Ο προδιαβήτης αναφέρεται για πρώτη φορά στα πρότυπα θεραπείας της ADA
2004: Η ADA διευρύνει τον ορισμό του προδιαβήτη με βάση το σάκχαρο αίματος νηστείας
2005: Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) υιοθετεί το διευρυμένο πρότυπο της ADA
2007: Η ADA αρχίζει να συνιστά μετφορμίνη για ορισμένους ασθενείς με προδιαβήτη
2009: Διεθνείς εμπειρογνώμονες απορρίπτουν την «ετικέτα» του προδιαβήτη ως επιστημονικά αβάσιμη
2010: Η ADA διατηρεί την «ετικέτα» του προδιαβήτη και διευρύνει περαιτέρω τον ορισμό χρησιμοποιώντας την HbA1c
2011: Το CDC υιοθετεί τον διευρυμένο ορισμό της ADA για τον προδιαβήτη
2013: Η ADA αρχίζει να προτείνει και άλλα φάρμακα (του διαβήτη) για τον προδιαβήτη
2019: Η ADA ισχυρίζεται ότι τα φάρμακα απώλειας βάρους μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη για τον προδιαβήτη
Η θέση μου
Ο όρος προδιαβήτης βοηθά τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς να κατανοήσουν ότι βρίσκονται σε κατηγορία υψηλότερου κινδύνου και ενδέχεται να χρειάζονται παρέμβαση και πιθανώς να χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση.
|