Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

 

Περίπου 460 χρόνια πριν από την έλευση του Χριστού, ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στο ελληνικό νησί ΚΩΣ στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας. Ο πατέρας του και αρκετοί από τους προγόνους του πιστεύεται ότι ήταν γιατροί. Είναι άγνωστο αν εντάχθηκε σε έναν υπάρχοντα οργανισμό ή αν ξεκίνησε τη δική του ιατρική σχολή στο νησί όπου μεγάλωσε. Είναι πιθανό να εντάχθηκε σε ένα ιατρικό ίδρυμα στην Κω που χρέωνε στους μαθητές του μια αμοιβή για να κατακτήσουν την τέχνη της θεραπείας. Η Ιπποκράτεια Σχολή στην Κω απέκτησε γρήγορα μια φήμη που προσέλκυσε μαθητές από όλο το ελληνικό βασίλειο και πέρα ​​από το νησί.

Η έμφαση σε μια εμπειρική προσέγγιση στη μελέτη της νόσου και μια προσπάθεια ορθολογικού προσδιορισμού της προέλευσής της ήταν το κύριο σημείο διάκρισης της Ιπποκρατικής Σχολής. Στην αρχαία Ελλάδα, όπου η ασθένεια θεωρούνταν συχνά ως θεϊκή ανταπόδοση για συμπεριφορά που θεωρούνταν προσβλητική για τους Έλληνες θεούς, τα σημεία και τα συμπτώματα του ασθενούς εξετάστηκαν προκειμένου να καθοριστεί η πρόγνωση της ανάρρωσης. Αυτή η μέθοδος είναι σχετικά γνωστή σε εμάς σήμερα, αλλά ήταν καινοτόμος εκείνη την εποχή. Ο Ιπποκράτης αναφέρεται ως ο «Πατέρας της Σύγχρονης Ιατρικής» επειδή η σχολή δημιούργησε μια συλλογή κειμένων που βοήθησαν στη διάδοση της φιλοσοφίας της σε όλη την αρχαία Ελλάδα και είχαν αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές.

Ο όρκος του Ιπποκράτη, τον οποίο δίνουν οι φοιτητές ιατρικής προτού αποφοιτήσουν με πτυχίο που τους ορίζει ως γιατρούς, είναι ένα παράδειγμα ιπποκρατικής διδασκαλίας που έχει επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή. Ο όρκος αντικατοπτρίζει τις διδασκαλίες του Ιπποκράτη και την κατανόησή του για τη σχέση γιατρού-ασθενούς, παρά το γεγονός ότι πιθανότατα γράφτηκε μετά το θάνατό του. Ο γιατρός και ο ασθενής έχουν μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού που βασίζεται στις αρχές του να μην κάνουμε κακό και πάντα να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Ο Ιπποκράτης έδωσε επίσης συμβουλές για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας γιατρός για να κερδίσει τον σεβασμό των γειτόνων του και να προχωρήσει στην κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι πιστεύεται ότι γράφτηκε μετά το θάνατο του Ιπποκράτη, το έγγραφο που ακολουθεί παρουσιάζει την ιδανική συμπεριφορά για έναν γιατρό εξακολουθεί να αντανακλά τις αρχές του. Οι κανόνες του εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα όπως ίσχυαν πριν από 2.000 χρόνια.

 

1. Πρέπει να φροντίζει να διατηρεί το βάρος και την επιδερμίδα του στα ιδανικά φυσικά επίπεδα λόγω του επαγγέλματός του ως γιατρού. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι εκείνοι που παραμελούν τη σωματική τους ευεξία δεν έχουν πραγματικά τα προσόντα να φροντίζουν τους άλλους.

 

2. Πρέπει να δείχνει ευπαρουσίαστος, να φοράει ωραία ρούχα και να χρησιμοποιεί μια εντελώς διακριτική κολόνια που έχει ένα υπέροχο άρωμα. Όταν επισκέπτεσαι τον άρρωστο, αυτό είναι ευχάριστο.

 

3. Πρέπει επίσης να ακολουθεί τους κανόνες σχετικά με τη μη σωματική του επίδραση, που περιλαμβάνει όχι μόνο τη διατήρηση του εαυτού του αλλά και την άσκηση αυτοελέγχου σε όλες τις πτυχές της ζωής για τον καλύτερο αντίκτυπο στη φήμη του.

 

4. Πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά ενός τζέντλεμαν, τα οποία περιλαμβάνουν τιμή και καλοσύνη προς όλους.

 

5. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στο ίδιο φάρμακο σε μικρές ποσότητες, επομένως πρέπει να προσέχει και την τεχνική του ικανότητα.

 

6. Θα έπρεπε να έχει συγκρατημένες, αλλά όχι βαρετές, εκφράσεις του προσώπου. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που είναι τραχύς και υπερβολικά ευδιάθετος θεωρείται χυδαίος, ενώ η σκληρότητα και το μίσος για την ανθρωπότητα φαίνεται να υποδηλώνονται από το ότι είναι τραχύς. Ειδικότερα, αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

 

7. Πρέπει να ενεργεί δίκαια σε όλες τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και το αίσθημα δικαιοσύνης πρέπει να τον υποστηρίζει ανά πάσα στιγμή.

 

8. Υπάρχει ένας στενός δεσμός μεταξύ ενός γιατρού και των ασθενών του. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε γιατρούς, οι οποίοι είναι πιθανό να συναντούν συχνά κυρίες και κορίτσια και να μπαίνουν σε σπίτια που περιέχουν πολύτιμα αντικείμενα. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιδεικνύει αυστηρή αυτοσυγκράτηση σε σχέση με όλα αυτά.