Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Η σιωπή είναι μια ισχυρή και συχνά υποτιμημένη πτυχή της ανθρώπινης επικοινωνίας. Έχει την ικανότητα να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από την ειρήνη και την ικανοποίηση έως τη δυσφορία και την ανησυχία. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, η σιωπή έχει μια μοναδική ποιότητα να είναι σε θέση να αποκαλύψει την πραγματική φύση ενός ατόμου ή μιας κατάστασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ρητό "η σιωπή είναι χρυσό" χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να τονίσει την αξία της ακινησίας και του προβληματισμού στη ζωή μας.

Η σιωπή μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή περισυλλογής και ενδοσκόπησης. Σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και περισπασμούς, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε το χρόνο και το χώρο για να σκεφτούμε πραγματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Αλλά αγκαλιάζοντας τη σιωπή, δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να επιβραδύνει και να σκεφτεί βαθιά για το τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση αυτογνωσίας και κατανόησης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μας βοηθήσει να λάβουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις και να ζήσουμε μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Η σιωπή μπορεί επίσης να είναι ένα μέσο για την προώθηση βαθύτερων συνδέσεων με τους άλλους. Στη συνομιλία, μπορεί να είναι δελεαστικό να γεμίσετε κάθε στιγμή με λέξεις, αλλά συχνά οι πιο ουσιαστικές ανταλλαγές είναι εκείνες που διακόπτονται από στιγμές ηρεμίας. Επιτρέποντας παύσεις στη συνομιλία, επιτρέπουμε στο άλλο άτομο να σκεφτεί τι έχει ειπωθεί και να απαντήσει με τρόπο που είναι πραγματικά αυθεντικός και γνήσιος. Αυτό δημιουργεί μια βαθύτερη αίσθηση κατανόησης και ενσυναίσθησης μεταξύ των ανθρώπων, η οποία είναι το θεμέλιο κάθε ισχυρής σχέσης.

Επιπλέον, η σιωπή μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή δύναμης και δύναμης. Σε καταστάσεις όπου οι λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χειραγωγήσουν ή να ελέγξουν, το να παραμείνουμε σιωπηλοί μπορεί να είναι ένας τρόπος διεκδίκησης της ανεξαρτησίας και της ανεξαρτησίας μας. Για παράδειγμα, σε μια διαπραγμάτευση, μερικές φορές το να μην μιλάτε μπορεί να σας φέρει σε μια πιο ευνοϊκή θέση, καθώς δείχνει ότι είστε σίγουροι και έχετε τον έλεγχο. Με το να μην απαντάτε σε προκλήσεις ή να παίρνετε το δόλωμα, μπορείτε να επιδείξετε τον δικό σας αυτοέλεγχο και αξιοπρέπεια.

Τέλος, η σιωπή μπορεί να είναι ένας τρόπος επίδειξης σεβασμού. Σε πολλούς πολιτισμούς, η σιωπή θεωρείται ως ένδειξη ευλάβειας και σεβασμού, ιδιαίτερα σε θρησκευτικά ή πνευματικά πλαίσια. Παραμένοντας σιωπηλοί σε αυτές τις καταστάσεις, εκφράζουμε τον σεβασμό μας για αυτό που είναι ιερό και αναγνωρίζουμε τη δύναμη και τη σημασία της στιγμής.

Συμπερασματικά, η σιωπή είναι πραγματικά χρυσή. Είτε χρησιμοποιείται για περισυλλογή και ενδοσκόπηση, βαθύτερες συνδέσεις με άλλους, διεκδικώντας δύναμη ή δείχνοντας σεβασμό, έχει την ικανότητα να μεταφέρει έναν πλούτο συναισθημάτων και να αποκαλύψει την πραγματική φύση ενός ατόμου ή μιας κατάστασης. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε περιτριγυρισμένοι από θόρυβο και περισπασμούς, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αγκαλιάσετε τη δύναμη της σιωπής και να ανακαλύψετε τα πολλά οφέλη που έχει να προσφέρει.

 


Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι σιωπηλοί άνθρωποι είναι επιτυχημένοι;

 

Μία από τις θεωρίες της ψυχολογίας που χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο τύπους προσωπικότητας βασίζεται στο πώς παίρνουν την ενέργειά τους. Μια που παίρνουν την ενέργειά τους από το να είναι «έξω» και η κοινωνικοποίηση ονομάζεται εξωστρεφής, ενώ κάποιος που παίρνει την ενέργειά του από «μέσα» ονομάζεται εσωστρεφής. Πώς συσχετίζεται η εξωστρέφεια και η ενδοστρέφεια με την επιτυχία; Μερικές από τις ιδιότητες ενός επιτυχημένου ατόμου συνδέονται συχνά με έναν εξωστρεφή άνθρωπο ειδικά σε έναν τομέα που απαιτεί περισσότερη δημόσια ομιλία και δικτύωση, ωστόσο μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο είναι εσωστρεφείς (Bill Gates, Mark Zuckerberg,Albert Einstein)

 

Λόγοι για τους οποίους οι σιωπηλοί άνθρωποι είναι επιτυχημένοι

 

1. Είναι υπέροχοι «σχεδιαστές – προγραμματιστές»

Οι σιωπηλοί άνθρωποι χρειάζονται συχνά περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες στο μυαλό τους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μιλάνε πολύ. Με την ικανότητα να σκέφτονται τα πράγματα μέσω αυτών τους καθιστά σπουδαίους σχεδιαστές που θα βρουν πολλά σενάρια στο μυαλό τους επειδή δεν βλέπουν ένα λόγο για τον οποίο ένα άτομο πρέπει να μιλάει πολύ, εκτός εάν είναι απαραίτητο να πετύχει σε οποιονδήποτε τομέα κάποιος πρέπει να δημιουργήσει σχέδια και να τα εκτελέσει, αυτό απαιτεί πολλή σκέψη και δεν θα μπορούσε να γίνει μόνο μιλώντας.

 

2. Είναι καλοί ακροατές

Οι σιωπηλοί άνθρωποι είναι επιτυχείς χωρίς να διακόπτουν τον συνομιλητή τους. Κάποιος πρέπει να είναι καλός ακροατής, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι που αγαπούν να μιλούν περισσότερο δεν είναι καλοί ακροατές, είναι περισσότερο επειδή οι σιωπηλοί άνθρωποι αφήνουν συχνά τους άλλους να μιλούν πρώτα, ώστε να λαμβάνουν περισσότερα σχόλια για να τους βοηθήσουν να πετύχουν.

 

3. Είναι πολύ δημιουργικοί

Οι σιωπηλοί άνθρωποι προτιμούν να περνούν περισσότερο από το χρόνο τους στο “μυαλό τους” αντί να μιλάνε με άτομα κατά τη διάρκεια του μοναχικού τους χρόνου. Συχνά δημιουργούν ιδέες σε θεωρίες που οδηγούν σε δημιουργική εργασία. Η δημιουργικότητα είναι σημαντική για τη διαχείριση μιας επιχείρησης, καθώς οι πελάτες προτιμούν συχνά την ποικιλία. Ο λόγος για τον οποίο μερικοί σιωπηλοί άνθρωποι είναι επιτυχημένοι είναι ότι χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους για να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν την επιχείρησή τους. Αυτός ο τύπος ατόμου συνήθως είναι αυτός που θα εκπλήξει τους συνομηλίκους του με μη συμβατικές ή καινοτόμες ιδέες. Επιλέγουν τα λόγια τους προσεκτικά. Εάν θέλετε να είστε επιτυχημένοι, αλλά φοβάστε τους ανθρώπους να σας κρίνουν ότι είστε ήσυχοι, υπάρχει μια πτυχή των ανθρώπων που προτιμούν τη σιωπή. Ένας καλός επικοινωνιακός δεν είναι αποκλειστικός σε όσους θέλουν να μιλήσουν. Οι σιωπηλοί άνθρωποι τείνουν να μιλούν λιγότερο από τους άλλους, αλλά μόλις το κάνουν, θεωρείται ότι έχουν σταθμίσει προσεκτικά τα λόγια τους. Η επιλογή των σωστών λέξεων και η έμφαση στο σημαντικό μήνυμα είναι πιο συνετή για να πείσει μια επιχείρηση. Ως ήσυχο άτομο, περνάς περισσότερο χρόνο αποφασίζοντας τι να πεις και τι δεν πρέπει να πεις.

 

4. Είναι υπέροχοι παρατηρητές

Ένα άτομο που παραμένει στο παρασκήνιο σημαίνει ότι είναι πιθανό να παρατηρήσει περισσότερο το περιβάλλον του.Σε μια επιχείρηση είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τη στοχευμένη αγορά χρησιμοποιώντας ενδείξεις. Οι σιωπηλοί άνθρωποι είναι επιτυχείς αφού ενεργούν στο περιβάλλον τους, μπορούν να δουν ένα μοτίβο και να το χρησιμοποιήσουν στην επόμενη κίνηση τους.Το να είσαι καλός παρατηρητής χρησιμεύει επίσης ως πλεονέκτημα αν εργάζεσαι σε έναν τομέα που απαιτεί πολλές στρατηγικές.

 

5. Διατηρούν μόνο το καλύτερο

Οι εσωστρεφείς είναι πιθανότατα πιο επιλεκτικοί στον κοινωνικό τους κύκλο. Δεν τους πειράζει να έχουν μόνο λίγους φίλους και έμπιστους, αλλά να ξέρουν ότι μπορούν να τους αντιμετωπίσουν.Εάν είστε εσωστρεφής προτιμάτε την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα, επομένως παρά το γεγονός ότι είστε ήσυχοι, η δικτύωση είναι ακόμα δυνατή. Η διαφορά της δικτύωσης μεταξύ των σιωπηλών και των δυνατών είναι ότι η σχέση είναι συχνά προκαθορισμένη.Ένας εσωστρεφής επιχειρηματίας που ξέρει με ποιον πρέπει να συσχετιστεί, βοηθά στη δημιουργία ουσιαστικών και ευεργετικών σχέσεων.

 

6. Γνωρίζουν τις προτεραιότητές τους

Είναι απίστευτο πώς ένα χαρακτηριστικό που συχνά θεωρείται αδυναμία έχει πολλές θετικές πλευρές.Οι σιωπηλοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι οι πιο διασκεδαστικοί στα πάρτι, αλλά γνωρίζουν τις προτεραιότητές τους. Είναι επιτυχείς διότι ξέρουν πού στέκονται και εμμένουν στις πεποιθήσεις τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που επικεντρώνεται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών γνωρίζει ότι αυτή είναι η προτεραιότητά του προτού επεκτείνει την επιχείρησή του σε έναν άσχετο τομέα. Μια συνεπής προσπάθεια και σωστές προτεραιότητες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε επιτυχία.

 

7. Μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη εύκολα

Ενώ ένα αξιόπιστο άτομο μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο κάποιος παίρνει την ενέργειά του, είναι κατανοητό ότι άλλοι πιστεύουν ότι οι σιωπηλοί άνθρωποι είναι πιο αξιόπιστοι που δεν μιλούν όλη την ώρα. Είναι επίσης ένα σημάδι καλού αυτοελέγχου. Ξέρουν ότι ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να μείνουν «ανύπαρκτα», ειδικά αν ασχολείται με εμπιστευτικές πληροφορίες. Παράδειγμα: ένας τραπεζίτης που πιθανώς γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης του βιβλίου αποταμίευσής σας ή ένας πράκτορας πληροφοριών που γνωρίζει το «άγνωστο μυστικό». Οι άνθρωποι τα επιλέγουν για την ικανότητά τους να βάζουν «φερμουάρ» στο στόμα τους και να μην διαρρέουν μυστικά παντού.

 

8. Η συνειδητοποίηση του Εαυτού

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι σιωπηλοί άνθρωποι είναι επιτυχημένοι είναι ότι γνωρίζουν την ικανότητά τους και τα μειονεκτήματά τους. Ξέρουν ότι με κάθε εκκίνηση δεν θα ανεβαίνουν στα ύψη σε μια στιγμή. Ως αποτέλεσμα είναι πιθανό να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα για να βελτιωθούν και να καλύψουν το κενό των ελαττωμάτων τους με άλλες ιδιότητες. Η αυτογνωσία δεν πρέπει να συγχέεται με το να είσαι αυτοσυνείδητος. Ότι είσαι αυτοσυνείδητος σημαίνει ότι ξέρεις ότι σου λείπει κάτι, αλλά αντί να κλαις  γι' αυτό αναζητάς μια λύση για να κάνεις  το καλύτερο από τα ελαττώματά σου.

 

9. Έχουν καλό αυτοέλεγχο
Το να είσαι συνειδητοποιημένος και να εστιάζεις σε ένα πράγμα σημαίνει ότι δεν παρασύρεσαι σε πράγματα που δεν θα σε ωφελήσουν. Οι σιωπηλοί άνθρωποι είναι επιτυχείς επειδή ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν,εστιάζουν στην παραγωγικότητά τους αντί να ευχαριστούν τους ανθρώπους.