Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Η απλοποίηση της επιστήμης

 

Η απλοποίηση της επιστήμης μπορεί να είναι προβληματική για πολλούς λόγους. Το να βρούμε την αληθινή φύση της πραγματικότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί ο εγκέφαλός μας δεν έχει εξελιχτεί για αυτή τη δουλειά και το σύμπαν δεν ενδιαφέρεται αν το καταλαβαίνουμε.

Η επιστήμη είναι μια διαδικασία για την απόκτηση γνώσης και όχι μια γεννήτρια απόλυτης αλήθειας.

Οι απαντήσεις που παρέχει είναι πολυεπίπεδες και αυτή η πολυπλοκότητα μπορεί να χαθεί όταν απλοποιηθεί. Ειδικά όταν αυτό γίνεται για πρωτοσέλιδα.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τον καρκίνο μετατρέπεται σε πιθανή θεραπεία, μια υγιεινή τροφή γίνεται η βάση για μια νέα δίαιτα. Τέτοιες απλουστεύσεις δίνουν μια παραπλανητική βεβαιότητα στην επιστήμη που έρχεται σε αντίθεση με τη φύση της. Όταν οι θεραπείες δεν υλοποιούνται και οι δίαιτες δεν αποδεικνύονται μαγικές, χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη και αρχίζουμε να θεωρούμε ότι όλη η επιστημονική επικοινωνία είναι παραπλανητική. Στη συνέχεια, υπάρχει το αντίθετο αποτέλεσμα: Εάν μια απλοποίηση είναι πολύ ελκυστική, εάν η ιστορία που λέει είναι πολύ καλή, μπορεί να παραμορφώσει την πραγματική πολυπλοκότητα ενός θέματος και να σας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και μια ψευδαίσθηση βαθιάς γνώσης. Μια “εσωτερική» αίσθηση ότι καταλαβαίνετε την επιστήμη καλύτερα από ό,τι στην πραγματικότητα, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αγνοήσουν τους πραγματικούς ειδικούς για την επικίνδυνη επιφανειακή τους γνώση. Και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για όλους μας γιατί στη χειρότερη περίπτωση η υπερβολική εμπιστοσύνη στη δική σας κατανόηση της επιστήμης μπορεί να οδηγήσει σε κακές αποφάσεις που λαμβάνονται με σιγουριά.

Απλώς σκεφτείτε τους ανθρώπους που απορρίπτουν με σιγουριά τα εμβόλια ή την κλιματική αλλαγή χωρίς να καταλαβαίνουν πραγματικά το θέμα.

https://www.youtube.com/watch?v=XFqn3uy238E&t=411