ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Δρ ΘΩΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ MD, PhD
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΟΖΟΙ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΚΥΗΣΗ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΣΕΛΗΝΙΟ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ
ΣΔ: ΟΡΙΣΜΟΣ & ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΣΔ: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
ΣΔ: ΣΤΟΧΟΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΣΔ: ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ
ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D και ΣΔ
ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ
ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
ΛΙΠΙΔΙΑ: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΥΠΕΡΦΕΡΡΙΤΙΝΑΙΜΙΑ
ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ (ΑΝΔΡΑΣ)
ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ
Αν ο ασθενής λαμβάνει ημερισίως υψηλές δόσεις για 5 ή λιγότερες ημέρες τότε μπορούν να διακοπούν απότομα (ή να μειωθούν σε φυσιολογικές δόσεις υποκατάστασεις εάν ο ασθενής πάσχει από επινεφριδιακή ανεπάρκεια). Πλήρης ανάληψη των επινεφριδίων θα γίνει σε περίπου 1 εβδομάδα. 
Αν υψηλές δόσεις χρησιμοποιούνται για 6-10 ημέρες τότε συνιστάται μείωση σε δόση υποκατάστασης πρώτα και περαιτέρω μείωση μετά από 4 ημέρες. Τα επινεφρίδια θα αναλάβουν πλήρως μετά από 2-4 εβδομάδες από την διακοπή. 
Αν υψηλές δόσεις χρησιμοποιούνται για 11-30 ημέρες συνιστάται μείωση πρώτα στο διπλάσιο της δόσης υποκατάστασης και στη συνέχεια περαιτέρω μείωση κατά 25% κάθε 4 ημέρες. Τα επινεφρίδια αναμένεται να αναλάβουν πλήρως μετά από 1-3 μήνες από την διακοπή.
Αν υψηλές δόσεις χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 30 ημέρες συνιστάται μείωση πρώτα στο διπλάσιο της δόσης υποκατάστασης και στη συνέχεια περαιτέρω μείωση κατά 25% κάθε εβδομάδα έως ότου επιτευχθεί η δόση υποκατάστασης. 
Στην συνέχεια συνιστάται αλλαγή του γλυκοκορτικοειδούς σε υδροκορτιζόνη σε μια δόση το πρωί και σταδιακή μείωση κατά  2.5 mg την εβδομάδα. Όταν η πρωινή δόση είναι μικρότερη από την δόση υποκατάστασης τότε μπορεί να γίνει εκτίμηση της ακεραιότητας των επινεφριδίων μετρώντας τα πρωινά επίπεδα κορτιζόλης αίματος (8πμ) πριν την λήψη της πρωινής δόσης. Εάν > 10 μg/dl τότε μπορεί να γίνει διακοπή της αγωγής. Ο ακριβής χρόνος που απαιτείται για να αναλάβουν πλήρως τα επινεφρίδια μετά από μακροχρόνια χορήγηση γλυκοκορτικοειδών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και μπορεί να είναι έως και 1 έτος. 
Επιδείνωση της υποκείμενης νόσου για την οποία χορηγούνται τα γλυκοκορτικοειδή μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην μείωση τους.